Često postavljena pitanja

Da li moram da imam registrovanu firmu da bi prodavao na Komuni?

Delatnost je individualna odgovornost autora. Na svakog se odnose drugačije obaveze u zavisnosti da li ste zaposleni, na porodiljskom, penzioner ili student. Savetujemo vam da se obratite Ministarstvu trgovine.

Da li na Komuni može prodavati bilo ko ili se prodavci selektuju?

Svoje proizvode na Komuni može ponuditi, u principu, svako. Međutim, ponuda svakog prodavca podleže detaljnoj proveri i proizvodi koji ne ispunjavaju uslove prodaje na Komuni biće uklonjeni sa platforme.

Želim da svoje proizvode plasiram na platformu ali ne znam kako da ih dobro prezentujem?

Sa ovim vam možemo pomoći. Savetujemo vam da pročitate članak na Komuni posvećen upravo ovoj problematici. Ne ustručavajte da kontaktirate redakciju i pošaljete fotografije svojih proizvoda kako bi vas posavetovali na šta treba da obratite pažnju.

Kakve proizvode mogu da prodajem na Komuni?

Preferiramo autorske, ručno izrađene proizvode, prilikom čije izrade je sam autor bio uključen u čitav proces proizvodnje. Možete prodavati i proizvode pripremljene za proizvodnju, pod uslovom da vaš autorski udeo dominira u finalnom proizvodu. Klasična maloprodaja (kakvo sam kupio, takvo prodajem) je moguća samo u sekciji Repromaterijal.

Da li će se moji proizvodi izgubiti u ponudi ostalih autora na Komuni?

Ne, ukoliko su dobri (dobra ideja, tehnička realizacija, kvalitetne fotografije). Redakcija Komune kao i cela zajednica stalno vrebaju za novim autorima kvalitetnih proizvoda. Cela zajednica učestvovaće u odabiru onih najboljih (čak i iz redova najnovijih prodavaca), čiji će proizvodi imati priliku da krase početnu stranicu Komune i naše profile na društvenim mrežama. Dobar brend ima šansu da bude objavljen na početnoj stranici već nakon par dana.

Ne živim u Srbiji, da li mogu da prodajem na Komuni?

Komuna je zasad prilagođena srpskom tržištu a većina kupaca su državljani Republike Srbije, dakle sva komunikacija na Komuni se odvija na srpskom jeziku a transakcije se realizuju u dinarima. Kako budemo zajedno rasli, radićemo na tome da Komunu raširimo na zemlje ex-yu.

Kako da zatvorim radnju na Komuni?

Ako se u vašoj radnji na Komuni u toku prve godine ništa ne proda ili ako se ne prijavite u vašu radnju na Komuni ili ne obnovite ponudu, vaša radnja će automatski biti deaktivirana. Uvek je možete ponovo otvoriti. Ukoliko želite da ponuda vaše radnje ne bude vidljiva, jednostavno, deaktivirajte sve proizvode iz vaše ponude i vaša radnja neće biti prikazivana.