Uradi sam foto lightbox za slikanje vaših proizvoda

Potrebni materijali za pravljenje foto kutije
Autor: Komuna Redakcija

18/02/2020

Da li ste se ikad zapitali kako su slikane sve te sjajne fotografije proizvoda koje viđate po raznim katalozima ili online radnjama? Imamo odgovor na to.

Savršeno fotografisanje vaših handmade proizvoda zahteva pravo osvetljenje a to možete da postignete koristeći razne reflektore, difuzore ili najčešće – tzv. foto bokseve. Upravo ove svojevrsne foto kutije ili „lightbox‟-evi predstavljaju savršeno rešenje, jer omogućavaju laganu difuziju svetla i jedinstvenu pozadinu ispred koje postavite vaš artikal. Na taj način možete da slikate ubeđeni da ćete dobiti vrhunske rezultate.

Lightboxevi su idealni posebno za one kojima je potrebno slikanje malih predmeta. To su jednostavne, najčešće kartonske, kutije koje veštačko svetlo raspršuju pomoću belog papira ili tkanine. Ravnomerno raspoređuju svetlo oko objekta fotografisanja i samim tim ublažuju senke i pojačavaju njegove boje. To je u suštini mini studio a njihova najveća prednost jeste da su jeftini, laki za korišćenje i prenošenje.

Postoje razni lightboxevi - od amaterskih, „uradi sam‟ do profesionalnih koje možete naći u radnjama koje prodaju profesionalnu fotografsku opremu ili na sajtovima kao što su Limundo i KupujemProdajem.

Fotograf koristi foto kutiju za slikanje predmeta

Ako imate ograničeni budžet – nikakav problem. Možete iskoristiti svakodnevne materijale (koje verovatno već imate u kući) pa ipak napraviti savršene fotke.

Bilo da koristite prirodno ili veštačko osvetljenje, ovaj „korak-po-korak‟ vodič će vam ilustrovati nekoliko varijanti kako možete da u „uradi sam‟ izadanju napravite zgodan i jeftin lightbox za fotografisanje vaših rukotvorina.

 

Lightbox sa karton penom

 

Potrebno vam je:

  • 1 veliki list karton pene (oko 25cm širine i 65cm dužine). Prilagodite dimenzije ako koristite veću kutiju. Karton pene sadrže polistiren koji je prirodno beo i tokom vremena ostaje beli, za razliku od poliuretana koji je žute boje i vremenom još dodatno žuti.
  • 1 veliki list papira (oko 40cm dužine i 28cm širine). Možete koristiti i hamer papir.
  • Izolir traka
  • Rolna aluminijumske folije
  • 2 stone ili radne lampe sa štipaljkama za pričvršćivanje
  • skalpel
  • lenjir
  • olovka
Prvi korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 1: Izmerite oko 15cm od gornje i donje ivice karton pene. Olovkom nacrtajte liniju duž koje ćete iseći strane. Upotrebite skalpel kojim ćete zaseći duž linije, pazeći da ne presečete celu debljinu karton pene. List karton pene napravljen je od sloja pene između dva sloja kartona i potrebno je samo da isečete dovoljno da bi moglo lako da se savije.

Drugi korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 2: Pomoću ravne ivice, kao što je ivica stola, savijte karton penu. Zatim zalepite komad izolirke duž pregiba kako biste je učvrstili.

Treci korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 3: Napravite pregib u papiru, približno par cantimetara od ivice. Zakačite papir preko karton pene da biste stvorili bešavnu pozadinu koja ima efekat nagiba.

Cetvrti korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 4: Upotrebite komad izolir trake i zalepite karton penu za sto (sa obeju strana).

Peti korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 5: Isecite komad aluminijumske folije koji ćete staviti na vrh.

Sesti korak
Foto: https://etsy.me/2HguPwi

Korak 6: Pričvrstite lampe za sto i usmerite ih ka vrhu (ka aluminijumskoj foliji). Ovo raspršuje svetlost i daje blaže senke nego kada bi usmerili direktno na vaš proizvod.

Korak 7: Počnite da slikate. Nastavite da podešavate položaj svetla i ugao fotoaparata (ili kamere na mobilnom telefonu) sve dok ne budete zadovoljni rezultatima.

 

Lightbox za prirodno svetlo

 

Ako preferirate slikanje pod prirodnim osvetljenjem, možete da napravite i sopstvenu foto kutiju za prirodno svetlo. Prozori su prirodni difuzeri. Bićete iznenađeni koliko čine da sve izgleda profesionalno.

Jednostavno, napravite trostranu kutiju sa pozadinama koje odgovaraju vašem proizvodu (i stilu). Pričvrstite beli list papira ili karton pene na jednoj ili više strana kutije i to će vam pomoći da odbijete više prirodnog svetla na vaš artikal. Stavite lightbox kraj prozora, tako da se jaka svetlost filtrira kroz čistu zavesu ili ga iznesite napolje i fotografišite kada je oblačno.

Foto box za prirodno svetlo
Foto: https://www.etsy.com/shop/juliecollings

Lightbox sa papirom za pečenje

 

Kao i prethodna, i ova foto kutija se koristi uz pomoć prirodnog svetla. Za pravljenje ove verzije lightboxa potrebno vam je oko 15 minuta.

Trebaće vam:

  • 1 kartonska kutija srednje veličine
  • 2 lista voštanog papira ili papira za pečenje
  • 2 lista aluminijumske folije
  • 1 list belog papira
  • Lenjir, skalpel, lepak
Prvi korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Korak 1: Počnite sa kartonskom kutijom.

Pogledajte koja bi strana najbolje odgovarala kao prednja za vaš lightbox.

Drugi korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Isecite tu stranu po sredini.

Treci korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Korak 2: Ostavite dva pokretna poklopca (preklope) koja će izgledati kao vrata na štali. Na ovaj način ćete kontrolisati svetlost koja dopire do unutrašnjosti kutije.

Cetvrti korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Izmerite stranice kutije. Zatim isecite voštani papir odnosno papir za pečenje da odgovara njihovoj veličini.

Peti korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Korak 3: Izrežite dva otvora sa bočih strana kutije, ostavljajući jedan preklop na zadnjoj strani kutije. Zatim zalepite voštani papir na ivice otvora.

Sesti korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Korak 4: Izmerite preklope na poleđini kutije i isecite aluminijsku foliju da odgovara njihovoj veličini.

Sedmi korak
Foto: https://expertphotography.com/diy-light-box/

Korak 5: Stavite beli list papira u okvir kutije koji će služiti kao pozadina. Stavite proizvod i namestite pokretne poklopce sa strana kutije tako da reflektuju veći deo prirodne svetlosti koja ulazi u sobu.

Sada ste spremni za slikanje!

 

Zaključak

Uz malo domišljatosti, možete postići mnogo. Korišćenje lightbox-a je samo jedan od načina da postignete profesionalne fotografije proizvoda. Budite slobodni da kombinujete više tehnika i pronađete alat koji vam najviše odgovara. U suštini, nameštanje osvetljenja i cele postavke za fotografisanje je eksperimentisanje i igra.

Najvažnija stvar je slika, a ne alati koje ste koristili da biste je dobili.