5 Uradi sam ideja za ukrase za Božićnu jelku

Božićni ukrasi za jelku
Autor: Komuna Redakcija

30/11/2021

Kako je počeo poslednji mesec u godini, tako raste uzbuđenje i iščekivanje, a mi polako tražimo inspiraciju za ukrašavanje doma za predstojeće praznike.

Za mene je ukrašavanje jelke jedan od najdražih momenata, i svake godine isto onoliko uzbudljiv kao što je bio kada sam bila mala. Pažljivo određujem ovogodišnju poziciju jelke i na nju stavljam lampice. Omiljeni ukrasi dobijaju posebno mesto na njoj, a prvo paljenje lampica mami oduševljenje jednako onom koje smo svi osećali noć pred Novu Godinu ili Božić, iščekujući poklone.

Ukrasi za jelku
S obzirom da živimo u svetu širom kojeg možemo kupiti identične predmete, kreativnost i autentičnost se često zagube tokom praznične euforije. Ali, to ne mora da bude slučaj i ove godine, jer čak i u ovo doba, kada nam kupovina zaposeda dane, možemo biti kreativni i jedinstveni. Takođe, uz prave odabire, možemo i umanjiti negativan uticaj koji imamo na okolinu, bez da izgubimo nešto od praznične magije.
Stoga ću vam pokazati kako da sami napravite ukrase za jelku, većinom od materijala koje već imate u kući. Pravljenje ukrasa može biti odlična aktivnost za decu, ili pak za praznično okupljanje sa prijateljima.

Papirni ukrasi

Za ove ukrase, koristila sam natron papir, ali možete koristiti bilo koji papir koji već imate (novine, krep papir, ukrasni papir, itd). Takođe, za vezice kojima kačite ukras na jelku možete iskoristiti trake, kanap, ili konac. A kanap može biti i u centru pažnje, kao što je slučaj sa novogodišnjim makrame ukrasima na Komuna marketu.

Materijal

  • papir
  • makaze
  • lepak
  • vezica
  • olovka

Postupak

  1. Isecite natron papir na manje komade, veličine ukrasa koje želite (kod mene su to bili pravougaonici dimenzija 11x7cm i kvadrati dimenzija 7x7cm) i ove komade presavijte na pola.
  2. Na drugom komadu papira napravite oblik koji želite za ukrase (pogledajte fotografiju ispod). Oblik precrtajte na spoljašnju stranu svakog komada papira i isecite.
  3. Svaki komad papira sada malo raširite, i zalepite na sredini sa unutrašnje strane. Mesta na kojima lepite papir iznutra možete promeniti na isnovu toga koji oblik želite.
  4. Kada se svi papiri osuše, možete početi da ih spajate. Sa spoljašnje strane komada, sa oba kraja, nanesite lepak i spojite sa još jednim papirom.
  5. Nastavite da lepite sve papire, a usput podešavajte oblik ukrasa kako bi razmaci bili vidljivi.
  6. Kada dođete do poslednjeg papira, u sredinu stavite traku ili kanap koji želite, i zalepite sa oba kraja.

Postupak pravljenja ukrasa od papira

Ukrasi od gline

Sa ovim ukrasima možete pustiti mašti na volju i potpuno ih prilagoditi bojama i temama kojima se vodite prilikom ukrašavanja. Koristila sam polimernu glinu, ali slobodno možete koristiti običnu koja se suši na vazduhu. Naravno, kalupi za kolačiće vam nisu neophodni, možete glinu oblikovati rukama ili iseći željene oblike nožem. Ukoliko vam se dopadaju ukrasi od gline, a nemate vremena da ih napravite, poručite ukrase za jelku od porcelana na Komuni.

Ukrasi od gline

Materijal

  • glina
  • kalupi za kolačiće
  • oklagija
  • papir za pečenje
  • boja (tempere ili akrilne)
  • četkice
  • kanap ili ukrasne trakice

Postupak

  1. Pripremite sav neophodan materijal i izaberite kalupe koje želite da koristite.
  2. Izvaljajte glinu oklagijom, ili rukama, između dva komada papira za pečenje.
  3. Kalupima isecite oblike ukrasa.
  4. Drškom četkice napravite rupice za vezice, i glinu stavite u rernu da se ispeče po uputstvima sa pakovanja.
  5. Ohlađenu glinu možete dekorisati bojama po želji, ili ih ostaviti čiste.
  6. Kada se boje osuše, vežite kanap ili ukrasne trake kroz prethodno napravljene rupice.

Postupak pravljenja ukrasa od gline

Loptice od ukrasnog papira

Kao i za prethodne tehnike, i za ovu možete iskoristiti materijale koje već imate kod kuće. Tako sam ja koristila ostatke ukrasnog papira, a vi možete da dekorišete beli papir, iskoristite novine ili natron papir.

Materijal

  • papir
  • makaze
  • kanap

Postupak

  1. Pripremite papir koji želite da koristite. Možete koristiti više različitih papira kako bi dobili raznobojan ukras.
  2. Od papira isecite trake dužine 20cm a širine 1cm. Ukoliko želite, možete napraviti i šire trake.
  3. Skupite sve trakice, i napravite simetrične rupice sa obe strane.
  4. Nanižite jednu stranu traka na kanap, i vežite čvor sa spoljašnje strane (pogledajte sliku ispod).
  5. Drugu stranu traka nanižite na kanap, provlačeći ga sa unutrašnje strane. Ostavite razmak u obliku polukruga između dve strane traka.
  6. Vežite kanap i sa druge strane, a trake raširite u oblik lopte.
Postupak pravljenja loptica od ukrasnog papira

Prirodni ukrasi

Priroda je najveća inspiracija, te za ove ukrase možete da iskoristite vaše omiljene plodove, cvetove, ili listove koje ona pruža. Šišarke i žirevi su moj izbor, a odlučila sam da ih ofarbam. Ukoliko se to uklapa u vaš stil, možete ih i ostaviti u prirodnom izdanju, i samo vezati kanap za njih kako bi ih okačili na jelku. Odličan ukras mogu biti i osušeni citrusi u Božićnom venčiću, ili suvo cveće. Angie Flowers and Decoration, na primer, u ponudi ima prazničnu dekoraciju baš od suvog cveća.

Materijal

  • šišarke i žirovi
  • boje (tempere, akrilne, ili boja u spreju)
  • četkice
  • kanap ili ukrasna traka

Postupak

  1. Šišarke i žireve ofarbajte sa svih strana, i ostavite da se osuše.
  2. Kanap i trake možete vezati kako bi ukrase okačili na jelku. Ukoliko ne možete da ih vežete, zalepite ih.
  3. Proces pripreme prirodnih novogodisnjih ukrasa

Iskoristite stare ukrase

Verovatno imate i neke stare ukrase na dnu kutije, koji vam se više ne dopadaju. Umesto da ih bacite, možete ih preurediti. To možete uraditi tako što ćete ih ofarbati, iskoristiti ih za dekupaž, ili ih ukrasiti ostacima ukrasne trake ili natron papira. Poslednju tehniku ću vam prikazati ispod.
Kako ponovo iskoristiti stare ukrase

Materijal

  • ukrasi
  • lepak
  • natron papir
  • ostaci ukrasnih traka

Postupak

  1. Isecite traku i papir u željenje oblike, kao što sam ja odabrala polukrugove i kvadrate.
  2. Nanesite lepak na jedan deo ukrasa.
  3. Zalepite komade na taj deo, slagajući ih jedne na druge.
  4. Nastavite sa slaganjem komada, preklapajući ih, redom koji vidite na fotografiji ispod.
  5. Nastavite da lepite komade dok ne prekrijete ceo ukras.

Ponovo upotrebi stare ukrase

Ovo su bili samo neki od raznih načina na koje možete iskoristiti materijale koje već imate. Ovako nećete samo smanjiti količinu plastike koja se iskoristi u ovo doba godine, već možete stvoriti divne uspomene sa dragim ljudima, na koje će vas ukrasi uvek podsećati. Ukoliko isprobate neku od ovih tehnika, slobodno ih podelite sa nama na Komuna Instagram profilu.